Élelmiszer

Hollandiában népszavazást tartanának a CETA ratifikálásáról

Aláírásgyűjtést indítottak aktivisták Hollandiában annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról, a referendum megrendezését már közel 200 ezren támogatásukról biztosították.

Kevesebb lesz a húsipari hulladék a virslikben

A Magyar Élelmiszerkönyv új rendelete biztosítja majd, hogy ne találkozzunk rossz minőségű virslikkel a szupermarketek polcain - írja a Magyar Közlöny.

Inak és cafatok helyett hús kerülhet a virslikbe 

A termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása szerint. A szakma szerint ezzel garantáltan javulni fog a hazai termékek minősége - írja a Magyar Idők.

22 külföldi UHT tej megbukott a laborvizsgálatokon

A NÉBIH laboratóriumaiban 48 UHT tej tételt vizsgáltak meg mintegy 200 paraméterre.

Az ellenőrzés eredményeként 22 külföldi – szlovák, cseh és lengyel – előállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél. A hatósági fellépésnek köszönhetően több tízezer liter, a vásárlókat megtévesztő termék kerül le a polcokról.

A tejpiaci ellenőrzések során ország szerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei.

Annyi fokhagymát importálunk Kínából, mint amennyit itthon megtermelünk

A Kínából származó fokhagymát átcsomagolják és magyar termékként értékesítik. Makó térségében egyre többen termesztenek gabonát fokhagyma vagy vöröshagyma helyett.

Míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint - monda a Magyar Hírlapnak Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
A termesztők szerint öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, nincs kellő profit, ezért Makó térségében és Békés megyében is nem kevesen mást vetnek a földbe, például gabonát.

A Nébih kiemelten ellenőrzi a kukorica vetőmagokat

Száztíz csemege- és huszonegy pattogatni való kukorica vetőmag tétel GMO-szennyezettségét (genetikai módosítás) ellenőrizte eddig idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság 7 mintában mutatott ki tiltott genetikai módosítást - közölte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szennyezett tételeket megsemmisíttették.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Élelmiszer csatornájára