Globalizmus

Grafénszűrőt fejlesztettek ki a tengervíz ivóvízzé alakítására

Az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező grafén - egyetlen atomvastagságú grafitréteg - felhasználásával alkottak meg brit kutatók egy olyan szűrőt, amely képes eltávolítani a sót a tengervízből.

A párkányi képviselő-testület elutasította a hulladékégető építését

A párkányi képviselő-testület 12 egyhangú szavazattal utasította el szerdai ülésén, hogy egy újabb, műanyaghulladékokat égető üzem létesüljön a város ipari parkjában.

Szigeti László, a testület MKP-s képviselője az MTI-nek elmondta, hogy a szlovák jogrendben nem sokat jelent a képviselő-testület tiltakozása, ezért valószínűleg meg fog épülni a hulladékégető.

Hulladékégető épülhet Párkányban

Az Esztergommal szomszédos felvidéki településen Párkányban egy hulladékégető mű felépítését tervezik.

Az üzem éves szinten 20 ezer tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. A környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő.

A helyi polgármesterrel készült interjúból tudjuk, hogy a tervezett üzem a pirolízis eljárás alapján működne.

A pirolízis során oxigénmentes, vagy oxigénszegény környezetben bontják le általában a hulladékot általában 450–550 °C-on.

Összemennek a rénszarvasok a klímaváltozás miatt

Kezdenek összemenni a rénszarvasok, s ennek minden valószínűség szerint a klímaváltozás az oka - derült ki egy hétfőn közzétett tudományos kutatásból.

Brit és norvég tudósok a Spitzbergákon élő állatokat vizsgálták, és arra jutottak, hogy a 2010-ben világra jött borjak testtömege 12 százalékkal kisebb, mint az 1994-ben született állatoké.

Hollandiában népszavazást tartanának a CETA ratifikálásáról

Aláírásgyűjtést indítottak aktivisták Hollandiában annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról, a referendum megrendezését már közel 200 ezren támogatásukról biztosították.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Globalizmus csatornájára