Így kell Index-módra hergelni a vadászok ellen

A napokban jelent meg az index.hu cikke, amiben arról írnak, hogy nemsokára tízezerszámra kell a tájegységi fővadászok elé hordani a levágott állati testrészeket.

Ezen háborodott fel a magasles.reblog.hu írója az "Így kell Index-módra hergelni a vadászok ellen" cikkében. 

Mint írja -  a róka, az aranysakál, a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó valóban kártékony állat, amelyek gyérítése a vadgazdálkodó egyik feladata. Természetesen itt lehetne azzal érvelni, hogy a természet ki tudja alakítani a megfelelő egyensúlyt emberi beavatkozás nélkül - ami igaz is. Már ha valóban nincs emberi beavatkozás. Magyarország területének 95 százalékát erdő borította 500 évvel ezelőtt. Ma ez összesen, nem összefüggő módon 21 százalék. Nem nehéz belátni, hogy nem beszélhetünk zavartalan természetről, amelybe az emberi civilizáció nem avatkozott be.

Így pedig vagy vissza adjuk a természettől elrabolt területeket (felhagyva a települések és utak építésével, valamint a mezőgazdasággal), vagy tudatos, fenntartható vadgazdálkodást folytatunk.

A vadászat során minden elejtett vaddal kapcsolatban adminisztrációt kell végezni. Hasznosítható vadnál úgynevezett krotáliával kell ellátni a testet, dúvad esetében pedig bizonyítékot kell szolgáltatni az elejtéséről.

A bizonyíték nem öncélú pusztítás, hanem a pontos elszámolás alapja. Az Index ugyanis azt is nagyvonalúan kihagyta, hogy a dúvadat elejtő hivatásos vadász úgynevezett lődíjat kap az elejtett vad után – a rendeletben meghatározott számú lőszert.

Az új végrehajtási rendeletbe mindez azért került, mert ez a rendszer működik immár évtizedek óta Magyarországon. Aki csak kicsit veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen annak, amivel foglalkozik, hamar rájön: a korábbi vadászati törvényekben és rendeletekben ez éppen ugyan így volt meghatározva – vagyis semmi újdonság nincs ezen a téren a múlt héten megjelent végrehajtási rendeletben - olvasható a magasles.reblog.hu

 

 

 

 

Rovatok: