Levágatják a rókák fülét, a szarkák lábát

Az Index szúrta ki a vadászati törvény végrehajtási rendeletének már kihirdetett módosításában a Magyar közlönyben amiben nemsokára tízezerszámra kell a tájegységi fővadászok elé hordani a levágott állati testrészeket.

A módosítás szerint a fővadászok vadászati évenként legalább kétszer ellenőrizni fogják, hogy rendben ment-e a rókák, az aranysakálok, a dolmányos varjak, a szarkák és a szajkók gyérítése. Hogy pontosan hány állatot kell elpusztítani, azt az előző öt év átlaga határozza meg.

A rendelet bizarr módszert ír elő a teljesítés ellenőrzésére: az állatok elejtését a vadászatra jogosult emlősök esetén egyedenként egy pár fül, madarak esetén egyedenként egy pár láb bemutatásával
igazolja a tájegységi fővadászok előtt. A füleket és a lábakat (a rendelet megfogalmazásában: „elejtési jeleket”) a vadászatra jogosultnak kell utólag megsemmisítenie.

Aki nem produkálja a kellő számú fület és lábat, az szankcióra számíthat: ha nincs meg az előírt gyérítés, akkor pénztől eshet el, mert büntetésképp korlátozzák az úgynevezett hasznos apróvadak (mint például nyúl, fácán, erdei szalonka) hasznosítását - olvasható az index.hu oldalán

Rovatok: