Rovarölő szerrel szennyezett újhagyma

A vizsgált olasz újhagymában 0,45 mg/kg mennyiségben mérték a klórpirifosz nevezetű rovarölő szer jelenlétét, amely kilencszeresen haladta meg a 0,05 mg/kg-os határértéket, ennek ellenére a szakemberek szerint állítólag mégsem jelent akut kockázatot az egészségre nézve.

A klórpirifosz amúgy nagy dózisban károsítja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, és visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet – de a hivatal a hagymák esetében nyugtatja a vásárlókat.

A Nébih a mintatermékhez egy vasvári SPAR-ban jutott hozzá, még folyik a vizsgálat.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pár napja tette közzé jelentését, amit mi is megírtunk itt – eszerint a vizsgált európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett, a termékekből pedig 2366 db (2,8%) át sem ment a szűrőn.

 

 

Rovatok: