Ha van a telkén kút a kormány hamarosan érdeklődni fog

A kormány honlapján megjelent egy belügyminiszteri rendelet tervezet, ami a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez kell kitölteni ehhez egy űrlapot is csatoltak.

A tervezet több vízgazdálkodási rendeletet módosít az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól. Ezekre a helyi jegyző ad engedélyt.
A jelenlegi szabály szerint csak az ilyen kút ásásához, illetve fúrásához kell engedélyt kérni és ennek az űrlapját tartalmazza a hatályos rendelet. A módosítás tervezete viszont már olyan űrlapot tartalmaz, amelyet nem csak az ilyen kút létesítéséhez, hanem az üzemeltetéséhez és fennmaradási engedélyéhez is ki kell tölteni.

Az űrlapon meg kell majd adni, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz. Meg kell határozni a kút maximális vízhozamát és fotódokumentációt is kell készíteni róla.
Végül az űrlapot a tulajdonosnak és a kivitelezőnek kell aláírnia.

Kérdés, hogy az akár évtizedekkel ezelőtt készült és a tulajdonos által fennmaradási engedélyt kérő kútnak fellelhető-e a kivitelezője?

 

Forrás - napi.hu