Felszínre kerül a székely Atlantisz

A hét végén elkezdődött a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztése, s mintegy másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település víz alatti része - jelentette szombat este a Maszol.ro erdélyi portál Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármesterre hivatkozva.

Fokozatosan mintegy 15 méterrel csökkentik a víz szintjét a tározóban, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani azt a hidat, amely a tóban álló irányítótornyot köti össze a gáttal. A híd egyik összekötőeleme februárban a vízbe esett.
Előreláthatólag 4 köbméter vizet engednek le a Kis-Küküllőbe.

A tározó feltehetően másfél hónap múlva éri el a javítási munkálatok elkezdéséhez szükséges szintet. Ekkorra egész Bözödújfalu láthatóvá válik. Csibi Attila Zoltán úgy tudja, hogy a mesterséges tavat várhatón ősszel tölti fel újra.
A hivatalos álláspont szerint a tavat "árvízvédelmi" célból hozták létre Bözödújfalu helyén, a vízből kiemelkedő templomtorony azonban a falurombolás szimbólumává vált. A templomtorony 2014 június végén omlott le.

A tó partján 1995-ben emlékművet avattak, amelyre e megrázóan szép sorokat véstek fel:

A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma."

 

Rovatok: