Hollandiában népszavazást tartanának a CETA ratifikálásáról

Aláírásgyűjtést indítottak aktivisták Hollandiában annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról, a referendum megrendezését már közel 200 ezren támogatásukról biztosították.

A petíciót már több mint 190 ezren aláírták, a népszavazás kiírásához legalább 300 ezer aláírásra van szükség Hollandiában. A referendum akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 30 százaléka részt venne rajta.
Hosszas egyeztetéseket követően múlt szombaton az Európai Unió mind a 28 tagállama jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt, másnap pedig aláírták a megállapodást a brüsszeli EU-Kanada csúcstalálkozón. Az egyezséget a tagországok mindegyikének ratifikálnia kell.
Ugyan a népszavazás nem lenne jogilag kötelező érvényű, a CETA elutasítása szakértők szerint meglehetősen kínos helyzetbe hozná a kormányt, ahogyan az az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálásáról kiírt holland referendum esetében is történt.
A kezdeményezés mögött álló, "Platform CETA-TTIP referendum" nevű szervezet szerint a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény veszélyezteti a demokráciát, általa ugyanis a nagyvállalatok kikezdhetnék a holland jogszabályi előírásokat.
 

MTI