Magyarország is hadat üzen a zacskóknak

Augusztusban megszülethet az a magyar rendelet, amely a műanyag zacskók visszaszorítását írja elő, de a törvény minden Európai Uniós tagországra vonatkozik - írja a Mindenár.hu ár-összehasonlító és kereskedelmi oldal a témafelelős földművelésügyi tárca menetrendje alapján. 

2010-ben az EU minden egyes polgára fejenként közel 200 nejlonzacskót használt el.

A cél az, hogy drasztikusan visszaszorítsák az úgynevezett könnyű (50 mikronnál vékonyabb) műanyag zacskók felhasználását.

A tagállamok két lehetőség közül választhatnak. Az egyik, hogy a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig fejenként maximum 90 darabra, 2025 végéig pedig fejenként legfeljebb 40 darabra csökkentik. A másik verzió, hogy garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzsákot. 

Ezek a zacskók komoly környezetvédelmi problémát jelentenek: 100 milliárd zacskó 8 százaléka a tavakban vagy folyókban, a földeken vagy utakon köt ki.

A rendelet azokra a zacskókra vonatkozik amik a gyümölcsös, zöldséges pultoknál vagy a pékáruknál lehet megtalálni.

Időben belátták 

A szintetikus műanyag több száz év alatt bomlik csak le, míg a környezetbarát zacskók akár komposztálhatók is.

A műanyagzacskók tilalmáról szóló törvényt Franciaországban tíz évig tartó vita után tavaly nyáron szavazták meg.

A boltokban idén januártól lépett volna életbe a műanyag zacskók kivonásáról szóló rendelet de csak áprilisban hirdették ki, és végül július 1-jei hatállyal vezették be.

A kereskedelemben az élelmiszereket csak lebomló anyagból készülő csomagolásban lehet forgalmazni.

 

 

 

Forrás - napi.hu